Header Ads

 • Breaking News

  London tamatkan operasi Uber

  ISU keselamatan awam dan ancaman menjadi sebab pihak berkuasa pengangkutan London untuk tidak membenarkan Uber terus beroperasi di bandar raya itu selepas lesen syarikat berkenaan tamat pada 30 September ini.

  Transport for London (TfL) hari ini, mengeluarkan kenyataan ia tidak menyambung lesen operasi syarikat berkenaan namun Uber mempunyai masa 21 hari untuk mengemukakan rayuan.

  Menurut TfL, cara Uber beroperasi menimbulkan kebimbangan dan memutuskan Uber London Limited tidak layak dan tidak sesuai diberi lesen perniagaan sewa persendirian.

  Uber mempunyai kira-kira 40,000 pemandu di London, dengan 3.5 juta pelanggan.Menurut kenyataan TfL, pendekatan dan cara operasi Uber menunjukkan kurang tanggungjawab korporat berikutan sejumlah isu yang berpotensi menjejaskan keselamatan awam dan masalah keselamatan lain.

  Antaranya, menurut TfL, cara Uber melaporkan jenayah serius dan keperluan memeriksa rekod jenayah pemandunya.

  London mengikuti bandar raya lain, termasuk New Delhi, Mumbai dan Cape Town tidak memberi lesen kepada Uber.

  Uber dalam kenyataan balasnya berkata, keputusan itu menunjukkan London yang sepatutnya matang dan terbuka, sebenarnya ‘tertutup’ untuk syarikat yang mempunyai inovasi serta menyekat pilihan pelanggan.

  Pelbagai isu menjejaskan imej Uber di London, termasuk ramai pemandunya melakukan jenayah rogol serta serangan seksual dan seorang pemandunya menggunakan kenderaan berdaftar dengan Uber dalam serangan terhadap Istana Buckingham.

  Sumber : Harian Metro Online  Sumber Ceritera Chenta http://ift.tt/2wbpyzb

  No comments

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728