Header Ads

 • Breaking News

  [ VIDEO ] BERANG TAK DAPAT DUIT BELANJA, BUDAK SEKOLAH SANGGUP PUKUL IBUNYA

  KUALA LUMPUR – “Biadab!”, itulah perkataan yang sesuai bagi menggambarkan tindakan seorang remaja lelaki yang sanggup memukul ibu kandungnya sendiri demi mendapatkan wang.

  Video remaja lelaki yang dianggarkan berusia 16 tahun itu dilihat tergamak memukul ibunya beberapa kali hanya kerana wanita itu tidak menunaikan permintaannya yang meminta wang belanja di sekolah.

  Video yang dimuat naik sejak jam 7.40 malam tadi, telah ditonton 55,000 kali dan dikongsi 630 netizen di laman Facebook dan difahamkan kejadian itu berlaku di Flat Taman Bukit Teratai, Ampang.


  Mangsa yang sedang memakai seluar sekolah dengan tanpa belas kasihan memukul tanngan kiri ibunya tanpa mempedulikan rayuan mangsa yang meminta dia berhenti menyakitinya.

  “Sakitlah Bang Long,” kata mangsa.

  Dalam video berdurasi 43 saat itu juga menunjukkan neneknya juga berada di ruang tamu itu menyaksikan cucunya itu menyakiti anaknya bertubi-tubi.

  “Dah! Dah! Esok jangan sekolah. Tak payah sekolah. Ha, tumbuk muka nenek, tumbuk muka nenek yang tak nampak ni,” kata neneknya.

  Enggan terus dipukul remaja terbabit, mangsa terpaksa menyerahkan sebahagian duitnya, namun remaja itu meminta ibunya menyerahkan semua duit yang ada di dalam beg tangan itu.

  Bukan sahaja tergamak sampai tangan pada ibu sendiri, malah remaja itu sanggup mencaci maki wanita itu, malah mengugut mahu mengancam mangsa jika tidak memberi kesemua wang yang dipinta.

  Di media sosial, netizen mengecam tindakan biadab dan kurang ajar remaja terbabit yang tidak menghormati ibu kandungnya sendiri dan layak dilabelkan sebagai anak derhaka.

  “Inilah hasilnya terlalu memanjakan anak. Hasil terlalu melayan anak seperti raja yang akhirnya menyebabkan ibu bapa menjadi hamba kepada anaknya sendiri,” kata netizen.

  [ VIDEO ] Berang Tak Dapat Duit Belanja, Budak Sekolah Sanggup Pukul Ibunya
  [ VIDEO ] Berang Tak Dapat Duit Belanja, Budak Sekolah Sanggup Pukul Ibunya

  [ VIDEO ] Berang Tak Dapat Duit Belanja, Budak Sekolah Sanggup Pukul Ibunya

  Justeru, netizen mendesak pihak berkuasa menyiasat kejadian itu dan mengambil tindakan terhadap remaja terbabit.

   

  ____________________________________

  [Artikal KECOHSANGAT Lagi DiBawah]

   

  SELEPAS AMBIL GAMBAR BAYI 4 BULAN INI KETAWA DENGAN KUAT, TIBA-TIBA BAYI INI MENINGGAL..! RUPANYA-RUPANYA INI SEBABNYA. BERJAGA-JAGA LAH..

  Kebahagiaan setiap ibu bapa mesti melihat anaknya tertawa bahagia. Tetapi apa yang berlaku kepada bayi berusia 4 bulan ini tidak dijangka! Ketawa bahkan membawa bencana kepada bayi Britain ini …

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Evan Summerfield adalah nama bayi berusia 4 bulan. Pada masa itu, kedua-dua ibu bapa sedang bekerja, jadi mereke terpaksa hantar kepada pengasuh dan mempercayai mereka. Tetapi tiba-tiba malam tadi, Evan demam tinggi dan dikejarkan ke hospital. Selepas doktor membuat pemeriksaan, Otak dan tulang belakang Evan telah dijangkiti kuman dan virus. Doktor kemudian memberi ubat itu dan membenarkan Evan berehat di rumah.

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Selepas pulang ke rumah, Evan tiba-tiba terperanjat. Keluarga yang melihatnya juga menjadi tenang, kerana tidak merasakan masalah serius dalam tubuh Evan. keesokkan harinya, mereka juga mengambil gambar Evan ketawa. Tanpa diduga, kira-kira pukul 9.20 pagi, Evan tiba-tiba tercekik dan ketika dalam perjalanan ke hospital, dia meninggal dunia.

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Apakah jangkitan kuma dan virus si otak dan tulang belakang?

  Adalah jangkitan pada meninges (membran yang meliputi otak dan saraf tunjang). Apabila tersebar, Ia akan membengkak disebabkan oleh jangkitan. Tiga gejala ini dapat diperhatikan dengan demam, sakit kepala dan leher yang terasa kaku. Dan kulit juga mungkin kelihatan ungu yang lebam. Sistem saraf dan otak boleh rosak dan mengganggu sistem pendengaran dan kecerdasan, dengan mortalitas mencapai 5-10%.

  Pada amnya, penyakit ini muncul pada bulan November-Disember hingga Februari-Mei.

  Penyakit ini termasuk dalam penyakit serius, berbahaya dan berjangkit. Di samping itu, jangkitan sering berlaku pada kanak-kanak.

  Demam dan sakit kepala adalah gejala penyakit ini.

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Bagaimana untuk mencegah penyakit ini?

  1. Vaksinasi.

  Ini adalah cara yang paling berkesan untuk mencegah virus meningitis.

  2. Elakkan tempat di mana peredaran udara tidak baik.

  3. Pastikan sistem imun anda dan pastikan udara segar.

  Pastikan kebersihan dan kehangatan.

  5. Jika sakit kepala, demam, letih, sakit tekak, dan mulut berdarah, segera dapatkan nasihat doktor.

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Apakah punca penyakit ini?

  1.  bakteria

  Jenis penyakit ini disebabkan oleh bakteria dan merebak melalui hubungan rapat. Sekiranya tidak dirawat, boleh menyebabkan kerosakan otak yang teruk, kehilangan pendengaran deria dan menginfeksi darah (septisemia). Pesakit dengan meningitis bakteria kebanyakan bayi berusia di bawah satu tahun.

  2.  virus

  Penyebab adalah virus yang boleh menyebar melalui batuk, bersin dan persekitaran tidak bersih. Meningitis virus mempunyai simptom yang sama dengan selesema. Kanak-kanak yang berumur di bawah lima tahun dan seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah mempunyai risiko meningitis virus.

  3. akibat kulat

  kulat adalah penyakit yang jarang berlaku. Penyebab biasa meningitis kulat adalah Cryptococcus. Kulat akan merebak ke dalam aliran darah dan masuk ke kord rahim.

  4. bakteria tuberkulosis

  Ia disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis, dan biasa berlaku pada mereka yang mempunyai keadaan ekonomi yang kurang baik dan kekurangan zat makanan.

  5. burung

  Biasa biasanya berlaku pada orang yang hidup berhampiran merpati, kerana virus itu boleh menyebar melalui kotoran burung merpati.

  6. parasit

  Jenis  ini disebabkan oleh parasit yang biasanya memasuki badan melalui hidung. Amobeba yang menyebabkan meningitis parasit secara umumnya adalah Naegleria fowleri. Amoeba biasanya ditemui di tasik, sungai air panas yang hangat, sumber panas bumi, kolam yang tidak dirawat, pemanas air dan tanah.

   

  Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

   

  Sebenarnya, penyakit  ini bukan sahaja menyerang kanak-kanak. Oleh itu, anda harus berhati-hati jika anda mengalami sakit kepala, demam dan leher yang kaku. Dapatkan doktor sebelum terlambat!

  Sumber: womenclub

   

  ____________________________________

  [Artikal KECOHSANGAT Lagi DiBawah]

   

  RAMAI 0RANG TAK TAHU, HUKUM MENCUKUR BULU ARI-ARI DAN MISAI BAGI KAUM WANITA. . SILA BACA SINI JIKA X TAHU

   

  Apa yang dimaksudkan dengan mencukur bulu kemaluan ialah mencukur bulu yang tumbuh disekeliling faraj wanita atau dia atas kemaluan lelaki. Tindakan yang diutamakan ialah mencukur, tetapi diharuskan pula dengan cara bergunting, mencabut dan menggunakan sejenis cecair kapur yang disapukan pada kulit yang menggugurkan bulu kulit itu.

   

  Se0rang ulama Syaikh Ibn Daqiq berpendapat bahawa sebahagian ulama cenderung mengutamakan bercukur bagi kaum wanita, kerana perbuatan mencabut akan berakibatkan kendurnya kulit di tempat itu.

   

  Anjuran yang sedemikian ini merupakan satu amalan yang digalakkan agar tidak ada kutu atau tungau yang dapat hidup dibahagian kemaluan, disamping tidak mendedahkannya kepada serangan penyakit tambahan pula kewujudan bulu pada kemaluan baik perempuan begitu juga lelaki, akan dapat menimbulkan bau yang kurang selesa.

   

  Anas bin Malik berkata : “Telah ditentukan waktu untuk kami memendekkan misai, mengerat kuku, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu kemaluan dan kami tidak dibenarkan untuk membiarkannya lebih dari masa empat puluh malam”. – (Riwayat Muslim, Ibn Majah, Ahmad, Tarmizi, Al-Nasai dan Abu Daud).

   

  Dalam perkara mencukur ini, HARAM bagi se0rang perempuan mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, begitu juga HARAM bagi se0rang lelaki mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, ataupun se0rang perempuan atau se0rang lelaki membenarkan 0rang lain untuk mencukur bulu kemaluannya. Mendedahkan aurat adalah HARAM disisi syarak, kecuali pendedahan se0rang isteri untuk suaminya atau se0rang suami untuk isterinya.

   

  Selain mencukur bulu kemaluan ada kaitannya se0rang perempuan membersihkan bulu muka. Imam Ahmad telah meriwayatkan, bahawa Bakarah binti Uqbah telah datang menemui Ummu al-Mu’minin ‘Aisyah r.a lalu ia bertanya kepada Aishah mengenai hal ini.

   

  Aisyah menjawab : “P0k0k yang baik dan air yang suci” Ia bertanya lagi tentang membersihkan muka. Aisyah menjawab : “Jika kamu mempunyai suami dan kamu b0leh menggugurkan dua biji mata kamu dan menggantikannya (kedua-duanya) dengan lebih cantik, maka lakukanlah.”.

   

  Membersihkan muka bagi se0rang perempuan dan juga badannya daripada bulu-bulu yang berlebihan adalah dib0lehkan. Akan tetapi rambutnya hendaklah ia mengh0rmati dan memeliharanya. Begitu juga jika sekiranya janggut atau misai tumbuh pada se0rang perempuan, maka hendaklah ia menghapuskannya  Sumber Nukilan Cerita Kita

  No comments

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728